Patrik Ervell Retail Concept

Space Odyssey

Responding to Patrik Ervell’s aesthetic, our design creates a linear and reflective monochromatic environment intended to encourage appreciation of the subtler aspects of the clothing collection. The concept evokes 2001: A Space Odyssey, Dan Flavin, space blankets, and the simple beauty of materials like zinc, glass, and chalk. We emphasize throughout the materiality of light, using it to restructure the space both vertically and horizontally.

The floor is coated with zinc sheeting, which will oxidize and deform under foot traffic to create a visible history of the space’s visitors.

A grid of half-reflective spherical incandescent bulbs hangs halfway from the ceiling, utilizing the extreme verticality of the space. Clothing racks run parallel to the length of the space, leading to the back wall, which is clad in mirrors. The reflection of linear elements of the space extends to a vanishing point deep in virtual space. On the racks, clothes hang from transparent acrylic tubes housing fluorescent bulbs; in the reflection, the clothing appears to hang from shafts of light extending into infinity. Several of the mirrors serve as doors to the changing rooms, opening every so often to break the otherwise smooth continuity between the real and virtual spaces.

Read more

LocationNew York, NY
TypeRetail
Area1,500 ft2 / 140 m2
StatusDesign Development
Year2011
ClientBoffo Building Fashion
TeamBettina Zerza, Principal
Patrick Doyle, Tyler Putnam